Domaća peciva

 Ovo je odličan recept kad ujutro želite uz jaja ili šunkicu imati domaće pecivo na stolu. Na njih možete mazati i pekmez - ne treba puno vremena niti sastojaka, a savršeno ide i uz druga brašna.


SASTOJCI:

  • 500g glatkog brašna
  • 180ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 60ml vode
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 50g otopljenog maslaca
  • žumanjak i mlijeko za premaz (2 žlice)

 

POSTUPAK:

  1. Maslac otopite i ohladite.
  2. U dublju posudu stavite prosijano brašno, sol, šećer i kvasac. Promiješajte.
  3. U posudu dodajte zagrijano mlijeko, toplu vodu, jaja i ohlađeni maslac.
  4. Smjesu miksajte ili povežite rukama. Po potrebi dodajte još malo brašna.
  5. Smjesu je potrebno miksati barem 5 minuta. Gotovo je kad vidite da se odvaja od posude.
  6. Prekrijte čistom krpom i pustite da se diže 40 minuta.
  7. Na pobrašnjeloj podlozi kratko premjesite tijesto.
  8. Tijesto podijelite u kuglice jednake veličine vodeći računa da će se još dizati.
  9. Dobivene loptice stavite na pek papir i pokrijte krpom. Neka se dižu još 15 minuta.
  10. Žumanjak i 2 žlice mlijeka pomiješajte i premažite peciva.
  11. U zagrijanu pećnicu (180C) stavite peciva i pecite 15-20 minuta.

 




 

Comments

Popular Posts