Domaća peciva
Ovo je odličan recept kad ujutro želite uz jaja ili šunkicu imati domaće pecivo na stolu. Na njih možete mazati i pekmez - ne treba puno vremena niti sastojaka, a savršeno ide i uz druga brašna.
SASTOJCI:
- 500g glatkog brašna
- 180ml mlijeka
- 2 jaja
- 60ml vode
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 2 žličice suhog kvasca
- 50g otopljenog maslaca
- žumanjak i mlijeko za premaz (2 žlice)
POSTUPAK:
- Maslac otopite i ohladite.
- U dublju posudu stavite prosijano brašno, sol, šećer i kvasac. Promiješajte.
- U posudu dodajte zagrijano mlijeko, toplu vodu, jaja i ohlađeni maslac.
- Smjesu miksajte ili povežite rukama. Po potrebi dodajte još malo brašna.
- Smjesu je potrebno miksati barem 5 minuta. Gotovo je kad vidite da se odvaja od posude.
- Prekrijte čistom krpom i pustite da se diže 40 minuta.
- Na pobrašnjeloj podlozi kratko premjesite tijesto.
- Tijesto podijelite u kuglice jednake veličine vodeći računa da će se još dizati.
- Dobivene loptice stavite na pek papir i pokrijte krpom. Neka se dižu još 15 minuta.
- Žumanjak i 2 žlice mlijeka pomiješajte i premažite peciva.
- U zagrijanu pećnicu (180C) stavite peciva i pecite 15-20 minuta.
Comments
Post a Comment