TART OD JAGODA
Ovaj lagan i jednostavan kolač preporučujem za ovo toplo vrijeme. Sastoji se od prhkog tijesta, slastičarske kreme i glaziranih jagoda. Inspiracija za recept mi je bila draga Lorena s bloga Daj kolačić. Ja sam ga mrvicu doradila i prilagodila svom nepcu.
Kolač sam radila u duguljastom kalupu kojeg možete nabaviti na stranici slatki svijet.
PRHKO TIJESTO:
- 120g glatkog brašna
- 20g orahovog brašna (lješnjak, bademi...)
- 60g šećera
- vanilin šećer
- 60g maslaca
- prstohvat soli
- 1 jaje
Orahe usitnimo u sjeckalici ili blenderu.
U posudu za miksanje dodamo glatko brašno, brašno od oraha, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Kratko miksamo kako bi se suhi sastojci sjedinili. Dodamo hladni maslac narezan na kockice i čekamo da se poveže (odnosno dok se ne usitni i pod prstima ne bude "rahli"). Dodamo razmućeno jaje te miksamo dok se smjesa ne poveže u jedno.
Dobiveno tijesto razvaljamo između 2 papira za pečenje na otprilike 3 mm. Stavimo na hlađenje u frižider (minimalno pola sata).
Pećnicu upalimo na 180C.
Ohlađeno tijesto izvadimo iz frižidera. Gornji sloj papira za pečenje skinemo i tu stranu prebacimo u namašćen kalup (ili uljem ili maslacem..). Skinemo i drugi papir. Tijesto dobro rasporedimo po kalupu, izbockamo vilicom te pritom pazimo da je podjednako raspoređen kako nam tanji dijelovi ne bi zagorili u pećnici.
Kalup stavimo u pećnicu i pečemo oko 15 minuta dok tijesto ne dobije laganu boju. Izvadimo i ohladimo.
SLASTIČARSKA KREMA
- 250ml punomasnog mlijeka
- 75g šećera
- vanilin šećer
- 25g gustina
- 2 žutanjka
- 50g maslaca (sobne temperature!)
- naribana korica naranče ili limuna
- 1 list želatine
Želatinu namočimo u hladnoj vodi. Čim se otopi ocijedimo je.
U lončić dodamo žutanjke, šećere, gustin, naribanu limunovu koricu te malo punomasnog mlijeka od ukupne količine. U drugom lončiću zakuhamo ostatak mlijeka. U tankom mlazu zakuhano mlijeko dodajemo u lončić u kojem su žutanjci i cijelo vrijeme miješamo pjenjačom. Kad smo svo mlijeko dodali, lončić vratimo na vatru i kuhamo na laganoj vatri dok se ne pojave mjehurići. Zgusnut će se. Dodamo maslac i miješamo cijelo vrijeme. Dodamo želatinu. Pustimo da se krema ohladi do sobne temperature ali miješamo svako malo kako se nebi stvorila korica na površini.
Ohlađenu kremu stavimo na ohlađeni tart i poravnamo špatulom. Stavimo u frižider.
GLAZIRANE JAGODE
- 6-7 većih jagoda
- svijetli preljev za torte
Jagode operemo i razrežemo po dužini. Osušimo ih na kuhinjskom papiru.
Svijetli preljev za torte skuhamo prema uputama na poleđini vrećice.
Jagode posložimo na kremu te ih lagano preljevamo dobivenim preljevom (za to možemo koristiti žlicu). Kratko pustimo da se stisne te stavimo u frižider. Za sat vremena možemo servirati 😊
Comments
Post a Comment