USKRSNA PINCA

 Uskrs bez pince jako teško kao i bez šunke, jaja, francuske ili mladog luka. To su neke stvari koje se moraju generacijski poštovati 😜

Danas vam donosim recept za pincu koju usput i jedem dok vam sve detaljno pišem. Vama preostaje da je isprobate i uživajte. 

Od ovih sastojaka dobit ćete 2 velike ili četiri male, ovisi kako ih podijelite.

SASTOJCI:

  • 100ml mlijeka (mlakog)
  • 20g svježeg kvasca
  • 100g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja (1 bjelanjak ostaviti za premaz)
  • 25g maslaca (sobne temperature)
  • 25g masti (sobne temperature)
  • žličica ekstrakta vanilije
  • žlica soka limuna i naranče
  • ribana korica limuna i naranče
  • 250g glatkog brašna
  • sol (prstohvat)

 

POSTUPAK:

  1. Dignuti germu. Mlijeko zagrijati da bude mlako, nikako vruće, maknuti sa vatre. Ubaciti razmrvljenu germu i dodati žličicu šećera (ostatak ćemo dodati poslije). Ostaviti 10-15 minuta da se kvasac aktivira (poklopiti krpom ili tanjurićem).
  2. Prebaciti u veću zdjelu u kojoj ćemo zamijesiti tijesto.
  3. U smjesu s mlijekom dodati cijelo jaje i žumanjak, bjelanjak drugog jajeta ostaviti za premaz. Dodati ostatak šećera i vanilin šećer, sok naranče i limuna, njihove korice. Početi miksati nastavkom za tijesto (spiralni). Nakon 30 sekundi ili minute dodati prosijano brašno i sol.
  4. Kad se brašno poveže, u par puta dodati maslac i mast. Povezati do kraja, odnosno dok se ne rastope. 
  5. Miksati 15-20 minuta dok se tijesto samo ne počne odvajati od posude. Dugo traje znam, ali tako je to s pincom (hehe). Po potrebi dodati još brašna.
  6. U drugu nauljenu posudu dodati tijesto (ja ga miksam toliko dugo dok mi tijesto samo ne ispadne u drugu posudu). Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se diže sat i pol do dva. 
  7. Na pobrašnjeloj podlozi kratko premijesiti i podijeliti na 2 ili 4 dijela. 
  8. Pincu prebaciti na protvan s pek papirom. Ponovno pokriti krpom i ostaviti da se diže sat vremena.
  9. Razrezati je škarama u oblik slova X i posipati šećerom (po želji).
  10. Pećnicu zagrijte na 170C, peći 15 minuta.
  11. Smanjiti na 150C te opet peći 8 minuta.
  12. Ohladiti. 

 



 

 

 

Comments

Popular Posts