USKRSNA PINCA
Uskrs bez pince jako teško kao i bez šunke, jaja, francuske ili mladog luka. To su neke stvari koje se moraju generacijski poštovati 😜
Danas vam donosim recept za pincu koju usput i jedem dok vam sve detaljno pišem. Vama preostaje da je isprobate i uživajte.
Od ovih sastojaka dobit ćete 2 velike ili četiri male, ovisi kako ih podijelite.
SASTOJCI:
- 100ml mlijeka (mlakog)
- 20g svježeg kvasca
- 100g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja (1 bjelanjak ostaviti za premaz)
- 25g maslaca (sobne temperature)
- 25g masti (sobne temperature)
- žličica ekstrakta vanilije
- žlica soka limuna i naranče
- ribana korica limuna i naranče
- 250g glatkog brašna
- sol (prstohvat)
POSTUPAK:
- Dignuti germu. Mlijeko zagrijati da bude mlako, nikako vruće, maknuti sa vatre. Ubaciti razmrvljenu germu i dodati žličicu šećera (ostatak ćemo dodati poslije). Ostaviti 10-15 minuta da se kvasac aktivira (poklopiti krpom ili tanjurićem).
- Prebaciti u veću zdjelu u kojoj ćemo zamijesiti tijesto.
- U smjesu s mlijekom dodati cijelo jaje i žumanjak, bjelanjak drugog jajeta ostaviti za premaz. Dodati ostatak šećera i vanilin šećer, sok naranče i limuna, njihove korice. Početi miksati nastavkom za tijesto (spiralni). Nakon 30 sekundi ili minute dodati prosijano brašno i sol.
- Kad se brašno poveže, u par puta dodati maslac i mast. Povezati do kraja, odnosno dok se ne rastope.
- Miksati 15-20 minuta dok se tijesto samo ne počne odvajati od posude. Dugo traje znam, ali tako je to s pincom (hehe). Po potrebi dodati još brašna.
- U drugu nauljenu posudu dodati tijesto (ja ga miksam toliko dugo dok mi tijesto samo ne ispadne u drugu posudu). Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se diže sat i pol do dva.
- Na pobrašnjeloj podlozi kratko premijesiti i podijeliti na 2 ili 4 dijela.
- Pincu prebaciti na protvan s pek papirom. Ponovno pokriti krpom i ostaviti da se diže sat vremena.
- Razrezati je škarama u oblik slova X i posipati šećerom (po želji).
- Pećnicu zagrijte na 170C, peći 15 minuta.
- Smanjiti na 150C te opet peći 8 minuta.
- Ohladiti.
Comments
Post a Comment