OSNOVNI RECEPT ZA KRAFNE
Za par dana nam dolazi veljača, mjesec u kojem najviše jedemo krafne.
Kupovne ili domaće, sa ili bez punjenja, pekmez ili čokoladni namaz, može sve.
Ako se odlučite za one domaće svakako isprobajte recept po kojem sam ih ja radila. Na kraju vam donosim par savjeta koji će vam sigurno pomoći.
Javite kakve su vam :)
SASTOJCI:
500g glatkog brašna
1 jaje
1 žumanjak
pola germe
žličica šećera
300ml mlakog mlijeka
40g margarina ili maslaca (sobne temperature)
prstohvat soli
žličica ruma
500ml ulja
punjenje po želji (džem, nutella...)
šećer u prahu za posip
moje punjenje:
-100g krem namaza od sira
-čajna žličica maline u prahu
-žličica-do dvije mlijeka
-1 vanilin šećer
-dehidrirana malina za posip
PRIPREMA:
Od 300ml mlakog mlijeka odvojite 50ml. Dodajte mlijeku žličicu glatkog brašna i žličicu šećera. Germu razmrvite prstima i sve zajedno sjedinite u posudici u kojoj će se 20tak minuta dizati germa.
Nakon što se germa podignula premjestite ju u veliku posudu u kojoj ćete zamijesiti tijesto. Dodajte brašno, jaje (prethodno umutite), otopljen maslac (ili margarin) te rum. Mijesite (rukama ili kuhačom) dok se tijesto ne poveže, a potom mikserom koristeći spiralni nastavak za tijesto. Miksajte 10 minuta.
Nakon 10tak minuta miksanja posudu pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 1 sat.
Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto te čašom (koja nam služi kao modlica) izrežite krugove.
Krafnice pokrijte čistom krpom i pustite da se dižu 15tak minuta (ostavite dovoljan razmak kako se ne bi zalijepile).
U duboku zdjelu stavite ulje da se grije. Pržite krafne 2 minute najprije stavljajući stranu koja je bila gore prvu.
Kad se krafne ohlade lagano nožićem napravite rupicu i žličicom ili slastičarskom vrećicom punite krafne s punjenjem po želji. Po želji posipati šećerom u prahu.
EKSTRA SAVJETI:
1. Što duže budete miksali smjesu krafne će biti mekše.
2. Čašu kojom izrezujete krugove uvijek prvo utisnite u brašno kako se smjesa ne bi lijepila za nju.
Comments
Post a Comment