ČOKOLADNA TORTA

 *za promjer kalupa 26cm


KREMA

  • 2 pudinga od čokolade
  • 3 žlice šećera (ravne žlice)
  • 1 litra mlijeka (sobne temperature) 

-sve sastojke sjediniti (od jedne litre mlijeka oduzeti malo, ostatak sačuvati)
-ostatak mlijeka staviti kuhati i kad provrije, dodati ostatak smjese i skuhati puding
-skloniti s vatre i dodati 75g čokolade za kuhanje i miješati dok se ne istopi u pudingu
-smjesu premijestiti u posudu i prekriti prozirnom folijom dok se potpuno ne ohladi (ne stavljati u frižider!)


BISKVIT

  • 6 bjelanjaka
  • prstohvat soli

-izraditi snijeg

  •  6 žutanjaka
  • 6 žlica šećera (ravne žlice)

-miksati otprilike 5 minuta dok smjesa ne postane blijedo žuta i pjenasta

  • 1 prašak za pecivo
  • 5 žlica brašna (ravne žlice)
  • 4 žlice kakaa

-sastojke promiješati i dodati smjesi u kojoj su žumanjci. Lagano miksati cca 2 minute. U 4 puta spatulom lagano umijesiti bjelanjke (više ne koristiti mikser!). Čim se smjesa sjedini prekinuti miješati.

-kalup obložiti masnim papirom (namastiti maslacem i pobrašniti) i dobivenu smjesu  peći na 180°C cca 35 minuta (provjeriti čačkalicom). Dobro ohladiti i prerezati na 3 jednaka dijela. 

-ohlađenu kremu malo razraditi mikserom te dodati 125g margarina sobne temperature te miksati dok se sav margarin ne otopi. 


ŠLAG

  • 400ml vrhnja za šlag

-šlag dobro razraditi. Miksati lagano do najjače brzine na mikseru. Miksati otprilike 3-4-minute dok šlag ne postane čvrst.
-pola šlaga ostaviti za dekoriranje


ČOKOLADNI GANACHE

  • 75ml vrhnja za šlag
  • 100g čokolade za kuhanje (isjeckane)

-vrhnje za šlag na laganoj vatri kuhati do vrenja
-skloniti s vatre i dodati čokoladu za kuhanje te miješati dok se ne otopi (ne smije imati grudice!)


 

SLAGANJE TORTE

  1. prvu koru bogato namazati kremom (pola kreme) te  na nju nanijeti pola šlaga koji ste odvojili.
  2. dodati drugu koru te ponoviti postupak
  3. staviti zadnju koru i ostaviti na kratko u frižideru dok izradite čokoladni ganache
  4. ostatkom šlaga premazati tortu i zagladiti rubove (šlag možete napraviti i u čokoladnoj verziji
  5. čokoladnim ganacheom premazati vrh torte i pustiti da rubovi cure po stranicama torte
  6. po želji dekorirati

 

Iako ima puno koraka, torta je jedna od najboljih koje sam ikad izradila. Tortu sam radila po receptu @Natašine slastice. Kliknite na njen profil.

Njam 😊 




Comments

Popular Posts