ČOKOLADNA TORTA
*za promjer kalupa 26cm
KREMA
- 2 pudinga od čokolade
- 3 žlice šećera (ravne žlice)
- 1 litra mlijeka (sobne temperature)
-sve sastojke sjediniti (od jedne litre mlijeka oduzeti malo, ostatak sačuvati)
-ostatak mlijeka staviti kuhati i kad provrije, dodati ostatak smjese i skuhati puding
-skloniti s vatre i dodati 75g čokolade za kuhanje i miješati dok se ne istopi u pudingu
-smjesu premijestiti u posudu i prekriti prozirnom folijom dok se potpuno ne ohladi (ne stavljati u frižider!)
BISKVIT
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
-izraditi snijeg
- 6 žutanjaka
- 6 žlica šećera (ravne žlice)
-miksati otprilike 5 minuta dok smjesa ne postane blijedo žuta i pjenasta
- 1 prašak za pecivo
- 5 žlica brašna (ravne žlice)
- 4 žlice kakaa
-sastojke promiješati i dodati smjesi u kojoj su žumanjci. Lagano miksati cca 2 minute. U 4 puta spatulom lagano umijesiti bjelanjke (više ne koristiti mikser!). Čim se smjesa sjedini prekinuti miješati.
-kalup obložiti masnim papirom (namastiti maslacem i pobrašniti) i dobivenu smjesu peći na 180°C cca 35 minuta (provjeriti čačkalicom). Dobro ohladiti i prerezati na 3 jednaka dijela.
-ohlađenu kremu malo razraditi mikserom te dodati 125g margarina sobne temperature te miksati dok se sav margarin ne otopi.
ŠLAG
- 400ml vrhnja za šlag
-šlag dobro razraditi. Miksati lagano do najjače brzine na mikseru. Miksati otprilike 3-4-minute dok šlag ne postane čvrst.
-pola šlaga ostaviti za dekoriranje
ČOKOLADNI GANACHE
- 75ml vrhnja za šlag
- 100g čokolade za kuhanje (isjeckane)
-vrhnje za šlag na laganoj vatri kuhati do vrenja
-skloniti s vatre i dodati čokoladu za kuhanje te miješati dok se ne otopi (ne smije imati grudice!)
SLAGANJE TORTE
- prvu koru bogato namazati kremom (pola kreme) te na nju nanijeti pola šlaga koji ste odvojili.
- dodati drugu koru te ponoviti postupak
- staviti zadnju koru i ostaviti na kratko u frižideru dok izradite čokoladni ganache
- ostatkom šlaga premazati tortu i zagladiti rubove (šlag možete napraviti i u čokoladnoj verziji
- čokoladnim ganacheom premazati vrh torte i pustiti da rubovi cure po stranicama torte
- po želji dekorirati
Iako ima puno koraka, torta je jedna od najboljih koje sam ikad izradila. Tortu sam radila po receptu @Natašine slastice. Kliknite na njen profil.
Njam 😊
Comments
Post a Comment